Mexipedia - Λεξικό μεξικάνικης κουζίνας

A

Albóndigas

Ισπανικά τα "κεφτεδάκια". Αυτά μπορεί να φτιάχνονται από μοσχαρίσιο, χοιρινό ή αρνίσιο κρέας και σερβίρονται συνήθως με μια υπέροχη σάλτσα τομάτας.

B

Borracho

Σημαίνει ουσιαστικά "μεθυσμένο"… αλλά στη γαστρονομία αναφερόμαστε με αυτό σε συστατικά που μαγειρεύονται σε κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά για πιο έντονο άρωμα ή πιο μαλακό κρέας.

Burrito

Η ονομασία "γαϊδουράκι" αφορά στον τρόπο με τον οποίο διπλώνεται η τορτίγια για το burrito, επειδή θυμίζει το αυτί από ένα γαϊδουράκι. Τα burrito περιέχουν πικάντικο κιμά, δροσερή σαλάτα, τομάτες και τυρί.

C

Cantina

Μια μεξικάνικη καντίνα.

Cerveza

Η ισπανική λέξη για την "μπύρα" – αυτή η λέξη είναι πάντα χρήσιμη!

Chili con Carne

Σημαίνει κατά λέξη "τσίλι με κρέας" – συνήθως φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κρέας ή κιμά, καυτερές πιπεριές τσίλι, μαύρα φασόλια και πικάντικη σάλτσα τομάτας.

Chimichanga

Ένα υπέροχο, τραγανό, τηγανιτό burrito. Μια μαλακή τορτίγια από σιτάρι γεμίζεται με μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο, φασόλια, τυρί και μερικές φορές ρύζι. Η τορτίγια έπειτα τηγανίζεται μέχρι να γίνει τραγανή και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και σερβίρεται φρέσκια από το τηγάνι με κρύο γουακαμόλε και μια μικρή μπάλα crème fraîche.

Chipotle

Το πιο μεξικάνικο από όλα τα συστατικά είναι οι καπνιστές πιπεριές τσίλι – και ακριβώς αυτό είναι η chipotle: μια αποξηραμένη και καπνιστή πιπεριά jalapeño. Οι chipotle με το χαρακτηριστικό πικάντικο καπνιστό άρωμα δίνουν στα μεξικάνικα πιάτα μια ιδιαίτερη νότα – για παράδειγμα ως συστατικό σε σάλτσες και μαρινάδες ή μαγειρεμένες στο τηγάνι με κρέας ή λαχανικά.

Chorizo

Χορταστικό χοιρινό ή μοσχαρίσιο λουκάνικο με χαρακτηριστικό καπνιστό άρωμα. Οι καπνιστές κόκκινες πιπεριές του δίνουν το βαθύ κόκκινο χρώμα. Το τηγανητό chorizo είναι ένα αγαπημένο μεξικάνικο γεύμα– μέσα σε μια μαλακή τορτίγια από σιτάρι είναι ένα χορταστικό burrito.

Crème fraîche

Αναπόσπαστο συστατικό της μεξικάνικης κουζίνας, δίνει σε πολλά καυτερά πιάτα μια πιο ήπια νότα.

D

Dip

Γι' αυτό εφευρέθηκαν τα τσιπ τορτίγιας! Ένα από τα πιο φημισμένα dip είναι το γουακαμόλε – περιέχει πολτοποιημένα αβοκάντο με λίγη πιπεριά τσίλι και λίγο χυμό μοσχολέμονου. Και φυσικά η καυτερή σάλτσα, που κατά κανόνα περιέχει ζουμερές τομάτες, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πιπεριά τσίλι. Ως συστατικό αντίθεσης υπάρχει πάντα η crème fraîche – μία ή δύο κουταλιές σβήνουν τα πικάντικα συστατικά.

E

Empanada

Οι empanada είναι φωλιές ζύμης, όπως τα μαντί, και μπορεί να είναι αλμυρές ή γλυκές. Όταν δαγκώσετε μια empanada, τότε θα βρεθείτε αντιμέτωποι είτε με μοσχαρίσιο κιμά και λαχανικά, κοτόπουλο, φασόλια και λιωμένο τυρί… ή με ζουμερά φρούτα με φρέσκια, κρύα σαντιγί.

Enchilada

Αντί να γεμίσετε κάθε μία τορτίγια ξεχωριστά και έπειτα να τη φάτε, κατά την προετοιμασία των enchilada τοποθετούνται πολλές γεμισμένες τορτίγιας σε ένα πιρέξ στο φούρνο και ψήνονται με τυρί. Οι enchiladas περιέχουν συνήθως πουλερικά.

F

Fajita

Η ισπανική λέξη fajita προέρχεται από τη λέξη "faja" και σημαίνει ζώνη. Σε αντίθεση με ένα burrito, η γεμισμένη τορτίγια όταν μιλάμε για fajita απλώς τυλίγεται και δεν διπλώνεται. Η τυπική γέμιση για τις fajitas είναι πικάντικο κρέας πουλερικών, πιπεριά, πάπρικα, κρεμμύδια και μεξικάνικη σάλτσα τομάτας.

Flour Tortilla

Η λέξη tortillas σημαίνει "μικρές τούρτες" και είναι στρογγυλές, λεπτές επίπεδες ζύμες από σιτάλευρο. Οι tortillas είναι το ψωμί των Μεξικάνων και η βάση κάθε γεύματος. Μπορείτε να τις γεμίσετε με κρέας, φασόλια, τυρί ή λαχανικά και έπειτα να τις τυλίξετε σε fajita ή burrito.

G

Guacamole

Ένα κλασικό dip, συνήθως το φτιάχνετε με πολτοποιημένο αβοκάντο, ψιλοκομμένο καυτερό κρεμμύδι και ένα σφηνάκι χυμού μοσχολέμονου, που δίνει στο dip μια φανταστική φρέσκια νότα.

Guajillo

Ένα μέτρια καυτερό είδος πιπεριάς τσίλι που ζωντανεύει κάθε σάλτσα.

H

Huevos Rancheros

Αυτό το εύκολο πιάτο που αν μεταφραστεί σημαίνει "αυγά όπως στο ράντσο" δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το τραπέζι ενός μεξικάνικου πρωινού. Αυγά μάτια, ζουμερές ντομάτες, κρεμμύδι, κόκκινη πάπρικα και τορτίγιες από καλαμπόκι – μια χορταστική έναρξη της ημέρας!

J

Jalapeño

Το πιο γνωστό (και σίγουρα το πιο αγαπητό) είδος πιπεριάς τσίλι που ξεχωρίζει για το ότι είναι μέτρια πικάντικη – προσοχή όμως, υπάρχουν και καυτερά είδη! Το πόσο καυτερή είναι, είναι αυτό που κάνει πολλές σάλτσες τομάτας να ξεχωρίζουν. Οι jalapeños συνοδεύουν, επίσης, πικάντικα nachos με τυρί ή τραγανά tacos.

K

Καφές λικέρ

Ένα δυνατό μεξικάνικο λικέρ από κόκκους καφέ Arabica πολύ καλής ποιότητας. Λέγεται ότι το εμπνεύστηκαν από τα ποτά των αρχαίων κουλτουρών της Χερσόνησου του Yucatán.

M

Margarita

Το πιο δημοφιλές κοκτέιλ με τεκίλα και μια μεξικάνικη έμπνευση! Από τεκίλα, Triple Sec και χυμό μοσχολέμονου αναμεμειγμένα, σερβίρεται σε ποτήρι με αλάτι στο χείλος.

N

Nachos

Ένας φανταστικός συνδυασμός τραγανών τσιπς τορτίγιας και ψημένου τυριού, μαζί με ζουμερές ντομάτες, νόστιμα φασόλια, απαλό γουακαμόλε, καυτερές jalapeño και δροσερή crème fraîche για το "σβήσιμο της φωτιάς".

P

Picante

Σημαίνει "καυτερό" – οπότε προσοχή!

Poblano

Ένα ιδιαίτερα ήπιο είδος πιπεριάς τσίλι. Οι ώριμες πιπεριές poblano είναι σκούρες κόκκινες. Χάρη στην ήπια γεύση τους είναι κατάλληλες για πολλά πιάτα και σάλτσες, μπορείτε να την φάτε και ωμή – και γι' αυτό είναι τόσο αγαπητό αυτό το είδος πιπεριάς τσίλι.

Pollo

Η ισπανική λέξη για το κοτόπουλο, που συμπληρώνει τέλεια τα πικάντικα, ξεσηκωτικά αρώματα της μεξικάνικης κουζίνας και γι' αυτό χρησιμοποιείται πολύ – από τις νόστιμες fajitas και τα τραγανά tacos μέχρι τις πάρα πολύ καυτερές enchiladas.

Q

Quesadilla

Κατά λέξη σημαίνει "μικρό τυρί", πιο συγκεκριμένα μια τηγανισμένη ή ψημένη τορτίγια από καλαμπόκι ή σιτάρι γεμισμένη με τυρί – ανάλογα με τα γούστα σας και με μαλακό κρέας κοτόπουλου, κρεμμύδι και μία, δύο πιπεριές τσίλι για να ξυπνήσει το ενδιαφέρον. Με άλλα λόγια: ένα είδος μεξικάνικου τοστ με τυρί για να το μοιραστείτε με φίλους και την οικογένειά σας!

S

Salsa

Η ισπανική λέξη σημαίνει απλώς "σάλτσα", αναφέρεται ωστόσο συνήθως σε μια πικάντικη σάλτσα τομάτας που χρησιμοποιείται ως dip για τσιπς τορτίγιας ή ως καρύκευμα για tacos. Η salsa αποτελείται από μεγάλα, ζουμερά κομμάτια τομάτας, κρεμμύδι σε κύβους και λίγη καυτερή πιπεριά τσίλιι.

Sangría

Ένα μπολ από κόκκινο κρασί, κομμάτια φρούτων και συχνά (ένα ή δύο!) σφηνάκια κονιάκ.

T

Taco

Τα tacos είναι τραγανές τηγανισμένες τορτίγιες καλαμποκιού σε σχήμα οστράκου. Αυτά τα μεξικάνικα σάντουιτς περιέχουν κιμά με καρυκεύματα, τυρί, σαλάτα, ντομάτα και σάλτσα taco.

Tequila

Ένα μεξικάνικο ποτό που παρασκευάζεται από αγαύη. Η αγαύη είναι συγγενής με το γιούκα – αλλά δεν είναι για το σπίτι!

Tortilla

Οι tortillas είναι λεπτές επίπεδες ζύμες από σιτάλευρο ή καλαμποκάλευρο. Υπάρχουν εδώ και 12.000 χρόνια στο μενού των Μεξικανών και μέχρι σήμερα είναι η νούμερο ένα βασική τροφή. Οι tortillas χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους: Μπορείτε να τις τυλίξετε σε ρολό για fajitas, να ετοιμάσετε χορταστικά burritos ή ψητές enchiladas με τυρί – και πολλά άλλα!

Tortilla-Wrap

Η λέξη tortillas σημαίνει "μικρές τούρτες" και είναι στρογγυλές, λεπτές επίπεδες ζύμες από σιτάλευρο. Αυτή η κάπως μεγαλύτερη έκδοση των tortilla από σιτάρι μπορεί να γεμιστεί και αυτή με κρέας, φασόλια, τυρί ή λαχανικά και έπειτα να τυλιχτεί σε ρολό.

Tostada

Κατά λέξη σημαίνει "φρυγανισμένο". Αυτό το πιάτο αποτελείται από τραγανές φρυγανισμένες τορτίγια, που μπορούν να σερβιριστούν με όλα τα πιθανά συστατικά – για παράδειγμα, Refried Beans, τραγανή σαλάτα, πικάντικο τυρί, φρέσκο αβοκάντο και καυτερή salsa.

V

Vino

Η ισπανική λέξη για το "κρασί" – τι άλλο να πούμε;

W

Wedges

Χοντροκομμένες, τηγανητές κυδωνάτες πατάτες με μεξικάνικα καρυκεύματα που σερβίρονται με dip τις επιλογής σας.

X

Xnipec

Ένα Xnipec (προφορά: σνίπεκ) είναι μια νόστιμη salsa με πιπεριά τσίλι ή μια πολύ πικάντικη σάλτσα από πιπεριές Habanero, ένα από τα πιο καυτερά είδη πιπεριάς τσίλι. Το όνομα σημαίνει κατά λέξη "μύτη του σκύλου" – μια ένδειξη ότι όταν τη φάτε θα τρέχει σίγουρα η μύτη σας, κι αυτό επειδή αυτό το πιάτο είναι καυτερό, καυτερό και μερικές φορές καυτερό!

Y

Yerbabuena

Η yerbabuena, ορισμένες φορές γράφεται και ως hierbabuena, είναι η μέντα – ένα από τα βασικά συστατικά για τα κοκτέιλ Mojito.

Z

Zumo

Σημαίνει "χυμός" και αναφέρεται κατά κανόνα στο χυμό πορτοκάλι. Στο Μεξικό η λέξη "zumo" αφορά συχνά και το έλαιο που εκχυλίζεται από τις φλούδες του πορτοκαλιού.